AnasayfaBlogSEOGoogle Search Console Nedir? SEO İçin Google Search Console Rehberi

Google Search Console Nedir? SEO İçin Google Search Console Rehberi

Google Search Console Nedir?

Google Search Console, sitenizin SEO sağlığını ölçmenize yardımcı olan en önemli araçlardan biridir. Google ürünü olan Google Search Console, sitenizdeki kapsam hatalarından mobil görünümdeki UX deneyimine kadar çoğu şeyi analiz ederek sizlere sunar. 

SEO çalışmalarının ilk maddesi, sitenize Google Search Console hesabı oluşturulması ve takip kodunun siteye eklenmesidir. Bu işlem sonrasında Google Search Console ile sitenizin Google arama sonuçlarında nasıl bir yer aldığının takibi başlar.

Google Search Console’un sunduğu hizmetler şu şekildedir:

  • Sitenizin tarama raporları
  • Dizine eklenen sayfaların incelemeleri ve yeni sayfaların dizine eklenmesi
  • Arama trafiklerinin raporunu sizlere sunma
  • Organik taraftan gelen kullanıcıların, görüntülenme sayılarının ve gelişmelerinin raporlarını gösterme
  • Sitenizdeki hatalı ve uyarı veren sayfaların bilgisini sunma
  • Sitenize bağlantı veren diğer sitelerin bilgisini verme
  • Site hızı ve web vitals gibi önemli verilerde sitenizin durumunu gösterme
  • AMP, mobil kullanılabilirlik ve diğer Arama özellikleriyle ilgili sorunları giderme

Google Search Console Hesabı Nasıl Kurulur?

Google Search Console hesabınızın sitenizle bağlanması sonrasında takibe başlanacaktır. Peki Google Search Console hesabı nasıl oluşturulur, siteniz ile nasıl bağlanır? İşte adım adım Google Search Console kurulumu:

Google Search Console ana sayfasına geldiğinizde, aşağıdaki görseldeki gibi bir görüntü ile karşılaşacaksınız. Bu sayfa, Google Search Console hesabınızın kuruluş sayfasıdır. Bu noktada iki farklı seçenek bulunmaktadır: Alan Adı ve URL Ön Eki kurulumları. Eğer tüm sitenizi takip etmek istiyorsanız, yani herhangi bir ön eke sahip olan domainlerinizi ana domain sitenizden ayırmak istemiyorsanız sizin için uygun olan seçenek Alan Adı seçimi olacaktır. Fakat siz ön ekli domain sayfalarınızı ayrı bir şekilde takip etmek istiyorsanız URL ön eki seçeneği sizin için uygun olacaktır.

Çıkan doğrulama sayfasında gelen kodu sayfanızın kaynak koduna eklemeniz ile birlikte doğrulama işlemini başlatabilirsiniz. Doğrulama işlemi gerçekleştikten sonra ise Google Search Console hesabınız kurulmuş olacaktır.

Google Search Console Hangi Bölümlerden Oluşur?

Google Search Console, sitenizin analizini yapmamıza yardımcı olan birden fazla veriyi sunan bir araçtır. Google Search Console tarafında ana kullanımda 5 adet bölüm bulunmaktadır:

  1. Ön İzleme (Overview)
  2. Performans (Performance)
  3. URL Denetimi (URL Inspection)
  4. Dizin (Index)
    • Kapsam (Coverage)
    • Site Haritaları (Sitemaps)
    • URL Kaldırma (Removals)
  5. Deneyim (Experience)
    • Sayfa Deneyimi (Page Experience)
    • Önemli Web Verileri (Core Web Vitals)

Ön İzleme (Overview)

Ön izleme bölümü, Google Search Console hesabınızı açtığınızda karşınıza çıkan ilk sayfadır. Bu bölümde, diğer bölümlerden ufak enstantaneler bulunmaktadır. 

Performans (Performance)

Performans Sayfası, sitenizin arama sonuçlarındaki performansını gösteren bir grafiğe sahiptir. Bu grafiği dilediğiniz tarih aralığını seçecek şekilde ayarlayabilir, bir başka tarih aralığı ile karşılaştırmalı olarak görüntüleyebilirsiniz. Bu grafikte bulunan 4 adet metrik vardır. Toplam tıklama sayısı metriği, belirlenen tarih aralığında sitenize ne kadar tıklama geldiğini göstermektedir. Toplam gösterim sayısı, sitenizin bağlantılarının Google arama sonuçlarında toplam ne kadar görüntülenme aldığını göstermektedir. Ortalama tıklama oranı, gösterimlerinizin tıklanma oranlarını gösteren bir metriktir. Ortalama konum ise, sitenin sıralama aldığı anahtar kelimelerdeki konumlarının ortalamasını gösteren bir metriktir. 

Sayfanın alt kısmında yer alan Sorgular bölümü ise sayfamızın hangi sorgulardan sıralama aldığını göstermektedir. Bu bölüm, yukarıdaki görselde de görüntüleyebileceğiniz gibi birden fazla alana göre tıklama sayılarını da sunmaktadır.

URL Denetimi (URL Inspection)

URL Denetimi bölümü sitenizde tekrardan dizine eklemek istediğiniz veya durumunu kontrol etmek istediğiniz bağlantıları kontrol etmenize yarar. Yukarıdaki görselde de görüntüleyebileceğiniz gibi dilediğiniz bağlantıyı yukarıdaki arama çubuğuna yazdığınız takdirde sizlere bağlantı hakkındaki bilgiyi sağlar.

Dizin (Index)

Dizin bölümü üç adet alt başlıktan oluşur ve genel olarak sitenizin bağlantılarının taranma durumlarıyla ilgili bilgi verir.

Kapsam (Coverage)

Yukarıdaki görselden de görüntüleyebileceğiniz gibi Kapsam bölümü sitedeki hatalı, uyarılı, geçerli ve hariç bırakılan sayfaları görüntülemenizi sağlar. Aşağıda hangi durumu seçtiyseniz onunla ilgili açıklama da yer almaktadır.

Site Haritaları (Sitemaps)

Site haritaları bölümü site haritanızın tekrardan taranmasını ve durumunun kontrolünü sağlar. Site haritanızın başarılı veya başarısız olduğunu sizlere iletir.

URL Kaldırma (Removals)

URL Kaldırma bölümü, istediğiniz sayfalara geçici olarak yönlendirme yapmanızı sağlar. Bir sayfayı geçici olarak gizlemek veya 301 yönlendirmesi öncesi hemen hızlı bir aksiyon alarak geçici yönlendirmek istiyorsanız bu sayfayı kullanabilirsiniz. 

Deneyim (Experience)

Sayfa Deneyimi (Page Experience)

Sayfa deneyimi bölümü, sitenizin mobil alandaki ve web vitals verilerinin sayfalardaki durumunu sizlere aktarır. Bu alan, sitenin sayfalarının site hızı ve kullanıcı deneyimi açısından ne durumda olduğunu sizlere göstermektedir.

Önemli Web Verileri (Core Web Vitals)

Önemli web verileri sayfası, web vitals verilerini daha derin bir şekilde ele alarak mobil ve masaüstü ayrı olacak şekilde sunar. Burada farklı sayfaların durumlarının ne olduğunu gözlemleyebilir, ne tür aksiyonlar alınması gerektiğini görüntüleyebiliriz.

SEO İçin Google Search Console Nedir?

SEO çalışmalarını gerçekleştirirken, birçok alanda Google Search Console aracından faydalanabilirsiniz. Özellikle aylık ve yıllık raporlamalarda, sitenizdeki organik trafik takibini sağlayabilmek adına kullanılan en öncelikli kaynaklardan biridir. Ayrıca yine sitenizin SEO skorunu yükseltebilmek adına Core Web Vitals verilerinin iyileştirilmesi ve mobil kullanılabilirlik sorunlarının giderilmesi ve daha birçok alanda Google Search Console sizlere yardımcı olacaktır.

One thought on “Google Search Console Nedir? SEO İçin Google Search Console Rehberi

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Hizmetlerimiz
Istanbul Ofis

Kore Sehitleri Cad. No:16-1 Kat:5 D:47 34394 Esentepe Sisli

Izmir Ofis

IzQ Inovasyon Merkezi, Akdeniz Mah. Atatürk Cad. No:126 İç Kapı No:43 Konak

Bursa Ofis

Mimar Sinan Mah. Mimar Sinan Bulvarı Eflak Cad. No:177/D Teknoloji Geliştirme Bölgesi İç No:Z14 Yıldırım

© 2024 ROIPUBLIC. Tüm Hakkı Saklıdır.