AnasayfaBlogGoogle AnalyticsReGex (Regular Expressions) Nedir ve Nasıl Kullanılır?

ReGex (Regular Expressions) Nedir ve Nasıl Kullanılır?

Sorguları ve sayfaları daha kolay şekilde filtrelendirmenizi sağlayan Regex; Google Analytics, Tag Manager ve son dönemde Search Console tarafında sıklıkla kullanılan hedefleme ifadeleridir. Özellikle, Analytics’te segment oluştururken, içerik gruplarını ve kanal gruplarını belirlerken, kitleleri sınıflandırırken sizlere esnek tanımlar yapmanızı sağlar.

Google Analytics üzerinde, bir hedef tanımlamak istediğinizi varsayalım. Bu hedefte, URL içerisinde ‘’Approved’’ içeren tüm sayfaları hedeflemek istiyorsunuz. Ancak bazı sayfalar, parametreli yapıya sahip olduğundan dolayı her bir URL için ayrı hedefleme girmek zorunda kalırsınız.

Regex, bu aşamada işleri kolaylaştırmak için devreye giriyor. Analytics üzerinde ayrı ayrı hedef tanımlamaktan ziyade; ekleyeceğiniz normal ifadelerle birlikte tüm sayfaları tek bir seferde hedefleyebiliyorsunuz.

  1. https://www.roipublic.com/approved
  2. https://www.roipublic.com/approved/?guest=
  3. http:/www.roipublic.com/?login=true/approved

Yukarıdaki üç farklı ‘’Approved’’ içeren örnek adreslerde tek bir hedef tanımlamak için ‘’.*Approved’’ normal ifadesi kullanmanız, ayrı hedefler oluşturmanıza gerek bırakmadan kurgularınızı kolaylaştırır.

En Sık Kullanılan ReGex Operatörleri

1. Regex Pipe (|) Operatörü

‘’VEYA’’ eşlemesi oluşturan Pipe operatörü birden fazla anahtar kelimeyi aynı anda hedefleyebilmenizi sağlar.

İçerisinde yalnızca ‘’İçerik’’ ve ‘’SEO Uyumlu’’ geçen sorguları GSC üzerinden Pipe operatörü ile çekebilir, bu iki sorgu ile eşleşen anahtar kelimelerin ‘’Tıklama’’ ve ‘’Gösterim’’ sayılarına ulaşabilirsiniz.

2. Regex Nokta (.) Operatörü

Herhangi tek bir sembol, harf, sayı; kısacası karakter ile eşleşmeyi sağlar. Örnek olarak; ‘’.age’’ olarak bir normal ifade kullandığınızda, araç üzerinden ‘’advantage, mortgage, agelastic…’’ olarak alakalı sorgular çekilmektedir.

3. Regex Yıldız (*) Operatörü

Kendinden önceki karakterin çoğalmasını sağlayarak hedefleme yapmaya yardımcı olur. Regex’te yıldız ve nokta operatörleri genel olarak birlikte kullanılır. Örneğin; ‘’.*Approved’’ filtresi, kendisinden önce gelen tüm ifadelerin çoğalmasını sağlar. ‘’.*Approved’’ ile birlikte; içerisinde dolaylı ya da doğrudan ‘’Approved’’ içeren tüm ifadeleri hedefler ve Analytics / Search Console üzerinde hedefleriniz sağlanmış olur.

4. Regex Artı (+) Operatörü

Yıldız operatörü ile benzer bir göreve sahip olan, artı operatörü; kendinden önceki karakteri çoğaltarak sorgu oluşturmanızı sağlar.

ROI+ olarak oluşturduğumuz sorgu; ‘’ROI, ROII, ROIII, ROIIII’’ gibi ‘’I’’ karakterini çoklu olarak içeren tüm sorguları kapsar.

5. Regex Düzeltme (^) Operatörü

Hedeflemenin, yazılan ifade ile başlayacağını gösteren bir Regex filtresidir. Yapacağınız ‘’^içerik’’ tanımlaması ile birlikte ‘’icerik-nasil-yazilir’’, ‘’icerik-yazarken-dikkat-edilmesi-gerekenler’’, ‘’icerik-yazari-olmak’’ gibi ‘’İçerik’’ ile başlayan tüm URL hedeflemelerini gerçekleştirebilirsiniz.

6. Regex Dolar ($) Operatörü

Düzeltme operatörünün aksine; hedeflediğiniz anahtar kelimeler ile biten sayfaları ve sorguları filtrelendirmeniz yardımcı olur. ‘’İçerik$’’ filtresi; ‘’seo-uyumlu-icerik’’, ‘’seoda-en-onemli-5-icerik’’ gibi sayfaların filtrelenmesini sağlar.

Kullanılan filtreler hem Tag Manager hem Analytics hem de Search Console gibi Google araçlarında yapacağınız raporlamaları / hedeflemeleri kolaylaştırır. Sosyal medya, reklam ve SEO gibi her kanalda aktif olarak kullanabileceğiniz Regex ile hedef sayılarını azaltabilir, sorguları operatörler ile yönetebilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Hizmetlerimiz
Istanbul Ofis

Kore Sehitleri Cad. No:16-1 Kat:5 D:47 34394 Esentepe Sisli

Izmir Ofis

IzQ Inovasyon Merkezi, Akdeniz Mah. Atatürk Cad. No:126 İç Kapı No:43 Konak

Bursa Ofis

Mimar Sinan Mah. Mimar Sinan Bulvarı Eflak Cad. No:177/D Teknoloji Geliştirme Bölgesi İç No:Z14 Yıldırım

© 2024 ROIPUBLIC. Tüm Hakkı Saklıdır.