AnasayfaBlogSEOSEO Uyumlu İçerik Nedir?

SEO Uyumlu İçerik Nedir?

Son yıllarda yapılan pek çok Google algoritma güncellemesi ile birlikte SEO’nun da gidişatı büyük ölçüde değişti, organik kanal için yepyeni ihtiyaçlar ortaya çıkmaya başladı. Yıllar önce, SEO ‘’100 tane backlink satın alsan birinci sıradasın!’’ mantığına sahipken, günümüzde o kadar farklı değişkenlere sahip olmaya başladı ki her biri yeni profesyonel bir alana olan ihtiyacı doğurdu.

SEO tarafında yapılan tüm teknik optimizasyonların yanı sıra ‘’içerik’’ bambaşka bir alan olarak karşımıza çıkıyor. Websitelerinin kategori, hizmet, ürün sayfaların SEO uyumlu içerik girmesi; hedeflenen anahtar kelimelerde pozisyon artışları yaşanmasına ve organik kaynaklı ziyaretçi sayısının artmasına destek oluyor.

İster e-ticaret sitesi ister B2B hizmet veren bir websitesi olun, pozisyon artışını sağlamak ve hatta kazandığınız pozisyonlarda kayıp yaşamamak adına SEO uyumlu makale / içerik çalışmalarına yer vermeniz gerekiyor. Bütün rakipleriniz içerik çalışıyor ve sizler bu çalışmayı gerçekleştirmiyorsanız organik kaynaklı hedeflerinizi gerçekleştirmeniz çok zor olabilir.

Peki, asıl sorumuza gelelim: ‘’SEO uyumlu içerik nasıl yazılır?’’ Google botları ve algoritmaları, her geçen gün daha gelişmiş bir versiyonuyla karşımıza çıkıyor. İçeriği yalnızca üretmek, text bir metin yazıp geçmek ne yazık ki pozisyonlarınızın öylece artmasına yardımcı olmuyor.

SEO Uyumlu İçerik Üretirken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Anahtar Kelime Kullanımı

Unutmayın, günün sonunda hedeflediğimiz şey belirlemiş olduğumuz anahtar kelimelerde pozisyon artışı yaşamak ve SERP aramalarında daha üst sıralarda çıkabilmek. Rakiplerinizin önüne geçebilmek için doğru şekilde anahtar kelime araştırması yapmalı, hedeflenen long tail ve jenerik anahtar kelimelere SEO uyumlu içerik içerisinde yer vermelisiniz. Hedef anahtar kelimeleri ve diğer alakalı sorguları Google Keyword Planner, Keyword Everywhere, Keywordtool.io, Semrush gibi pek çok araçtan faydalanarak çıkarabilirsiniz.

Kullanmış olduğunuz anahtar kelimelerin yoğunluğu (keyword density) içeriğinizin uzunluğuna bağlı olarak şekillendirilmeli. Örnek olarak; 100 kelimelik bir paragrafta art arda 10 anahtar kelimeye yer verirseniz Google bunu haliyle ‘’spam’’ olarak algılayacaktır.  SEO uyumlu olarak ortaya çıkaracağınız içerikte, anahtar kelimelerinizin homojen olarak içeriğe dağıtıldığından emin olun.

Özgün ve Kullanıcıya Hitap Eden İçerik

SEO uyumlu içerik demek yalnızca Google’ın arama botlarına hitap eden bir içerik oluşturmak demek değil. Aynı zamanda, websitenize gelen tüm ziyaretçilerin ihtiyaçlarına hitap edecek bir içerik oluşturmanız gerekiyor. Bunun için her zaman ‘’end user’’ olarak belirlediğimiz, hizmet veya ürün satın alma potansiyeli olan kullanıcıya uygun içerik oluşturmayı hedefliyoruz. Google’ın da keyword stuffing’i cezalandırmasının sebebi bu.

Kullanıcınız kategori hakkında yeterli bilgiye sahip olabildi mi, hizmetin tüm detaylarını içerikte görüntüleyebiliyor mu, ürün içeriğiniz satın almaya teşvik edici bilgilendirmeye sahip mi? Bunların hepsi, SEO uyumlu içeriğin üretim aşamasında sorulması & değerlendirmesi gereken sorular.

Ek olarak, Google, oluşturmuş olduğunuz içeriğin başka yerlerden alıntılanmış olmamasına ve tamamen özgün olarak yazılmasına dikkat çekiyor. Herhangi bir intihal yani kopyalanmış içerik SEO skorunuzun düşmesine yol açabilir, hedeflediğiniz anahtar kelimenin görünürlüğünü tamamen kaybetmesine sebep olabilir. Dikkatli olunması gereken noktalardan biri, kullanıcı deneyimini de ciddi oranda etkileyebilir.

İçeriğin Görünümü ve İlgi Çekici Blog Başlıkları

SEO uyumlu içerikte anahtar kelime performansının artırılmasının yanı sıra, içeriğin okunma oranlarının ve tıklanma oranlarının artırılmasını sağlayacak noktalar da mevcut. İçeriğinizde kullandığını punto, yazı tipi ve görseller içeriğinizin okunma oranlarını artırır. Bu yüzden, içeriği yalnızca text olarak değil, UX design anlamında da incelemeli ve çeşitli görseller ile desteklemelisiniz.

Özellikle blog tarafındaki içeriklerin ilgi çekici hale gelmesini sağlamak ise, kullanıcılarda merak oluşturacak blog başlıkları belirlemekten geçiyor. Bazen içeriklerinizde maddeler halinde anlatacaklarınızı aktarmak ve tek paragrafta aktarmak her şeyi değiştirebiliyor. Okuyucularınızı sıkmayın, küçük puntolar ile gözlerini yormayın. Özellikle mobil kullanıcılar için puntoların çok büyük ya da çok küçük olması ciddi bir UX sorunu diyebiliriz.

İçeriğinizi websitenize eklemeden hemen önce ise Title ve Description alanlarını yine SEO uyumlu olarak kurgulamanız gerekiyor. 

Meta Description ve Title Tag alanları, SEO uyumlu içeriklerde içeriğin görüntülenmesini artırmak ve call-to-action ifadeler ile kullanıcıların tıklanma oranlarını desteklemek için gireceğiniz HTML etiketleridir. Bu kurgular sayesinde içeriğiniz performansını artırabilir ve hedef kitlenizin sizlere yönlenmesine yardımcı olabilirsiniz.

SEO konusunda dikkat edilmesi gereken diğer nokta ise, içeriğinizi yüklemeden önce alakalı bir iç link kurgusunu oluşturmanız. İçeriğinizle alakalı yönlendirebileceğiniz bir kategori, ürün sayfası ya da alakalı blogunuz varsa linklemekten çekinmeyin deriz!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Hizmetlerimiz
Istanbul Ofis

Kore Sehitleri Cad. No:16-1 Kat:5 D:47 34394 Esentepe Sisli

Izmir Ofis

IzQ Inovasyon Merkezi, Akdeniz Mah. Atatürk Cad. No:126 İç Kapı No:43 Konak

Bursa Ofis

Mimar Sinan Mah. Mimar Sinan Bulvarı Eflak Cad. No:177/D Teknoloji Geliştirme Bölgesi İç No:Z14 Yıldırım

© 2024 ROIPUBLIC. Tüm Hakkı Saklıdır.