AnasayfaBlogSEOYapılandırılmış Veri (Structured Data) Nedir?

Yapılandırılmış Veri (Structured Data) Nedir?

   Arama motorlarının ve botlarının anlayacağı şekilde yazılan ve belirli bir biçime sahip olan kod şablonları olan yapılandırılmış veriler, SERP aramasında sayfanızın öne çıkmasını sağlayan çalışmalardan biridir.

   SEO çalışmalarında yer verilen bu işaretlemeler, sayfa içeriğinizi botlara daha kolay şekilde tanıtıyor. Aynı zamanda, sayfa hakkında detaylı bilgi sunarak içeriğin kullanıcı tarafından daha iyi şekilde anlaşılmasına yardımcı oluyor. Structured Data olarak adlandırılan bu çalışmanın pek çok avantajı bulunuyor:

  1. Sayfanızın tıklama oranlarının artırılmasını sağlar.
  2. Websitenizin ‘’bulunabilirlik (findability)’’ oranını yükseltir.
  3. Organik aramalarda üst sıralarda çıkmanıza destek olur.
  4. Aramalarda öne çıkarak dönüşümlerinizin artırmasına yardımcı olur.

   Google yapılandırılmış veriler için kesin ve garanti bir sonuç sunmamaktadır. Doğru bir  şekilde veri entegrasyonu sağladıktan sonra Google Search Console üzerinden Structured Data modelinizin çalışıp çalışmadığını görüntüleyebilir ve Google’ın kendi ‘’Structured Data’’ aracı üzerinden test gerçekleştirebilirsiniz.

Schema.org ve Yapılandırılmış Veri Modelleri

   Websitenizde yapılandırılmış veri kullanmanın pek çok farklı yöntemi bulunmaktadır. Birinci yöntem olarak websitesinin kaynak kodlarına verileri HTML olarak entegre edebilirsiniz. İkinci yöntem, WordPress ve Shopify gibi altyapı hizmetlerinde çeşitli plugin’ler kullanarak yapılandırılmış verilerinizi çalıştırabilirsiniz. Bununla birlikte kullanabileceğiniz diğer yöntem ise; Schema.org üzerinden JSON+LD ile yapılandırılmış verilerinizi sayfa kaynak kodlarınıza ekleyebilirsiniz.

   Schema.org’ta birbirinden farklı şema türleri bulunmaktadır. SEO performanslarınızın iyileşmesini sağlayacak olan bu çalışmada doğru sayfaya doğru işaretleme türünün girilmesi önerilir. Yaygın olarak kullanılan şema çeşitleri:

  • Organization Structured Data

   Sahip olduğunuz websitenizin markaya ait olduğunu göstermek amacıyla kullanılan ve kullanıcıların en çok dikkat ettiği yapılandırılmış veri modelidir. Brand aramalarında sıklıkla görebileceğiniz bu yapıda; marka logosu, marka hakkında kısa bilgilendirme metni ve iletişim bilgileri yer alıyor. İşletmenize dair ipuçları vermek için oldukça başarılı bir yöntem.

  • FAQ Structured Data

   Sayfa içeriğinde oluşturduğunuz sıkça sorulan sorular alanının SERP aramalarında da yer almasını sağlamak istiyorsanız FAQ Structured Data kullanabilirsiniz. Google tarafından gelen açıklamaya göre artık SERP aramalarında yalnızca iki adet soru ve cevap alanı gösteriliyor. SEO puanını yükseltebilmek için etkili bir yöntem.

  • Product Structured Data

    E-ticaret sitelerinde genellikle kullanılan yapılandırılmış veri çeşitlerinden biri olan ürün işaretlemesi, satılan ürünlerin son 24 saatte kaç kişi tarafından incelendiğini ve kullanıcılar tarafından aldığı oylamayı gösteriyor. Kullanıcıların ürünlerin içeriği hakkında daha güvenilir bilgi edinmesine yardımcı olur ve Google tarafından sonucun zenginleştirilmesini sağlar.

   Oldukça basit işlemlerle birlikte websitenize ekleyebileceğiniz yapılandırılmış veriler, sayfanızın organik görünürlüğünün artmasına yardımcı olur. Sayfanıza uygun olan Structured Data çalışması ile birlikte, SEO puanınızı yükseltebilirsiniz. Kullanıcılara doğru ve detaylı bilgi sunabilmek ve arama motorlarına sayfanızın zengin olduğunu göstermek için yapılandırılmış veri çeşitlerini kullanabilirsiniz.

2 thoughts on “Yapılandırılmış Veri (Structured Data) Nedir?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Hizmetlerimiz
Istanbul Ofis

Kore Sehitleri Cad. No:16-1 Kat:5 D:47 34394 Esentepe Sisli

Izmir Ofis

IzQ Inovasyon Merkezi, Akdeniz Mah. Atatürk Cad. No:126 İç Kapı No:43 Konak

Bursa Ofis

Mimar Sinan Mah. Mimar Sinan Bulvarı Eflak Cad. No:177/D Teknoloji Geliştirme Bölgesi İç No:Z14 Yıldırım

© 2024 ROIPUBLIC. Tüm Hakkı Saklıdır.