AnasayfaBlogSEOSite Hızının SEO üzerinde Etkisi

Site Hızının SEO üzerinde Etkisi

Site hızının, site SEO puanı üzerinde önemli bir yeri vardır. Yavaş açılan bir websitesi SEO açısından başarısız bir görüntü verir. Açılış süresi uzun olan sayfalarda kullanıcı siteyi açamadan çıkmayı tercih eder. Siteyi açamadan terk eden kullanıcı “Bounce Rate” yani siteden hemen çıkma oranını arttırır. Bu oranın artması sitemizin Google ve SEO tarafında, sıralamasının düşmesine yol açacaktır. Siz ne kadar kaliteli içerik yazıp çok iyi bir sayfa tasarımına sahip olsanız dahi hızlı açılamayan bir sayfa, çoğunlukla kullanıcı açısından görüntülenemeyen bir sayfadır.

Site Hızına Göre Kullanıcı Davranışları

İnternet kullanıcısı ve Z kuşağı ile birlikte yeni nesil her şeye hemen ulaşma isteğine sahip. Eğer bir şey takılıyor ve ilerlemiyorsa onu bırakma içgüdüsüne sahipler. Eğer sizin sitenizde o yükleme çubuğu gereğinden fazla dönüp siteniz açılamıyorsa, kullanıcı sizi o aşamada terk eder. Verdiğiniz tüm emekler orada boşa gitmiş olur.

Büyük bir e-ticaret sitesi sahibi olduğunuzu düşünelim. Rakibinizin sayfası 1 saniye içerisinde açılabiliyor fakat sizin sayfanızın açılması 5 saniyeyi buluyor. Rakibinizden daha fazla ürün çeşitliliğine, daha güzel bir internet sitesi tasarımına, daha kaliteli ürünlere sahipsiniz fakat dijital kısımda cironuz düşük. Aşağıdaki grafikte 1 saniye içerisinde açılan rakip sayfaya oranla sayfanız kaç saniye geç açılıyorsa, yaşadığınız ortalama kayıpları göreceksiniz.

Eğer sayfanız 3 saniye geç açılıyorsa %22 daha az sayfa gösterimi ve hemen çıkma oranlarında %50 artış ile karşılaşacaksınız. Tüm bunlar; hem rakibinizden, hem SEO puanınızdan, hem de Google üzerindeki sıralamanızdan geriye düşmeniz demek. Eğer ki 5 saniye sayfanız geç açılıyorsa sonuçlar daha da kötü olacak ve Google üzerinde gerilemeniz artacaktır. O yüzden her ne kadar iyi bir internet sitesine sahip olduğunuzu düşünürseniz düşünün site hızınızın yüksek seyretmesine gayret edin.                                                                                                                                                                                                                                                              

Site Hızımı Nasıl Ölçebilirim?

Site hızınızı bazı tool ve internet siteleri kullanarak kendiniz ölçebilirsiniz. Google Chrome eklentisi olarak önerimiz “Lighthouse” yönünde. Aşağıda Lighthouse tarafından ölçülmüş bir analiz göreceksiniz. Lighthouse kullanarak, site performansınızı, SEO puanınızı, site hızınızın neden yavaş olduğu ve bunu giderebilmek için yapabileceklerinizi bulabileceksiniz.

Diğer bir önerimiz ise hem mobil hem de masaüstü tarafında web sitenizin hızını ölçebileceğiniz pagespeed insights. Pagespeed Insights hali hazırda Google tarafından desteklenen bir platform. Buradan yararlanarak da çeşitli çözüm önerilerini buluyor olacaksınız.

Diğer ve son önerimiz olarak web sitenizin hızını ölçebileceğiniz yer ise GTmetrix. Daha farklı bir yüze sahip olan GTmetrix ile sayfanızın ne kadarının, ne zaman açıldığına dair bilgiyi küçük görseller şeklinde görebiliyor olacaksınız.

Site Hızımı Nasıl Arttırabilirim?

Site hızınızı ölçtükten sonra size gösterilen problemlerin çözümlerine odaklanın. Fakat her zaman yapabileceğiniz ve sürekli kontrol etmeniz gerekenleri aşağıda sizlerle paylaşıyoruz.

1.     Kod Optimizasyonu

·   DOM Boyutu

Belge Nesne Modeli ( DOM ), geçerli HTML ve iyi biçimlendirilmiş XML belgeleri için bir uygulama programlama ara birimidir. Web sayfanızın 1500’den fazla düğüme sahip olmaması, 32’den fazla iç içe yerleştirilmiş düzey derinliği olmaması veya 60’tan fazla alt düğüme sahip herhangi bir ana düğüme sahip olması önerilir.

·   JS: Minify, Defer, Asenkron Çalışma

Bir JavaScript kodu için oluşturacağınız <script></script> nesnesini <head> bölümünde ya da <body> bölümünde kullanabilirsiniz. BODY elementi içerisinde kullanmak sayfa yüklenme hızını arttıracaktır.

– Gzip veya Brotli Kullanımı

·   CSS: Minify, Defer, Kritik CSS

Kullanılmayan CSS kodları kaldırılmalıdır. Hali hazırda kullanılan CSS kodları minify (küçültme) edilmeli, gereksiz boşluklar kaldırılmalıdır. Yine kullanılmayan CSS kodları Minify (erteleme) edilmelidir. Kritik CSS ilk ekranda kullanılan CSS kodlarıdır. Inline olarak optimize edilmelidir. 

2.     Sunucu Optimizasyonu:

·   Doğru Hosting Seçimi

Web sitesi barındırma adedi, yüksek performanslı disk ve ram kullanımı, TIER III Veri Merkezi üzerinde hizmet sunan hosting paketinin seçilmesi önemlidir.

·   CDN Kullanımı

Özellikle çok dilli sitelerde kullanılması şart olan bir alt yapıdır.

·   Güncel http Protokol Kullanımı

HTTP protokolü client (müşteri) ve sunucu arasında iletişimde kullanılan protokoldür. HTTP/2 yani 2014-2015 yıllarında çıkan yeni teknoloji kullanılmalıdır.

·   Düzgün Cache’leme

Browser cache kullanılması sitede uzun süre kalacak veya tekrar siteye gelecek kullanıcılar için sayfalar arası geçişlerde önemlidir. Statik kaynakları browser ön belleğine yükler ve sunucuya istek atıp cevap gelmesini ve işlenmesini bekleyerek zaman kaybetmenin önüne geçer.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Hizmetlerimiz
Istanbul Ofis

Kore Sehitleri Cad. No:16-1 Kat:5 D:47 34394 Esentepe Sisli

Izmir Ofis

IzQ Inovasyon Merkezi, Akdeniz Mah. Atatürk Cad. No:126 İç Kapı No:43 Konak

Bursa Ofis

Mimar Sinan Mah. Mimar Sinan Bulvarı Eflak Cad. No:177/D Teknoloji Geliştirme Bölgesi İç No:Z14 Yıldırım

© 2024 ROIPUBLIC. Tüm Hakkı Saklıdır.